Friday, February 5, 2010

Üks tubli tegu Eesti Vabariigi lõpus veel

Elu 5. veebruar 1940
50.000-kr. meierei hoone Vaabinas
Uues hoones alustati tööd 1. veebruaril.
1.veebruaril algas töö Vaabina Piimaühingu uues meiereihoones. Hoone ehitustööd alustati möödunud kevadel. Ehitusettevõtjaks oli ehitusmeister J. Perv Tsoorust, kes viis oma töö lõpule 1. nov. 1939. a. Tööstus pidi täielikult tegevust alustama juba möödunud aasta 1. novembril, kuid uus võimasin, mis telliti välismaalt, ei jõudnud sõja tõttu õigeks ajaks kohale. Kuna aga nüüd on meiereisisseseade täielikult valmis ja masinad kohale remonteeritud, algaski tööstus tegevust 1. veebr. Seega ühtlasi lõpetasid ka Vaabina piimaühingule kuuluvad Utsali, Haidaku ja Kauksi koorejaamad kooresaatmise ümbertöötamiseks Uue-Antsla meiereisse. Ametisse kutsuti ka end. piimaühingu meier Aug. Terasväli, kes oli ehitustööde ajaks määratud ühingu poolt tööde järelvaatajaks. A. Terasvälja tuntakse väga tubli ja korraliku meierina, kes on valmistanud 100 prots. eksportvõid.
Uus ehitus on üks suuremaid ja ajakohasemaid meiereihooneid Võrumaal ning läks maksma 50.000 kr. ümber, milleks ei kasutatud välislaenu.
Vaabina Piimaühingu juhatusse kuuluvad: esimees K. Ader, raamatup. T. Horn, kassap. J. Reisman ja kirjat. P. Puusar; revisjonikomisjoni A. Perv, J. Hera ja A. Saaremets.

No comments: