Thursday, November 6, 2008

Võru Teataja nagu Urvaste valla leht?

Võru Teataja 8. november 1928
Urvaste mees käis Koorastes vargil
Läinud nädalal varastati Kooraste vallas Soo talus mitmesugust kraami 127 kr. väärtuses. Juhuslikult sattus perepoeg varastele pääle ning tundis ühe neist ära, kelleks oli Urvaste valla mees J.M.

Võru Teataja 8. november 1928
Maskeraad Urvastes
Laupäeval 3. novembril korraldas kohalik liit “Siirius” Urvaste-Koigu koolimajas ball-maskeraadi, kus parematele amskidele auhinnad anti. Rahva osavõtu poolt oli pidu väga rikas. Kuna liit “Siirius” pidudel ikka rohkesti publikut on olnud, siis oleks väga tarvilik, et liit oma majaga niikaugele suudaks saada, et sääl juba pidusid võiks korraldada.
Kui vähegi jõud lubab, tahetakse jõuluks ehitust niikaugele viia, kuna aga kindlat midagist ette ei näe, sest ehitus kestab vabatahtliku abi ja toetuse najal ja sellep. on raske teostada kõiki kavatsusi.

Võru Teataja 8. november 1928
Laat jäi pidamata
20. oktoobril jäi Uue-Antsla vallamaja juures laat rahva puudusel pidamata.


Võru Teataja 8. november 1928
Maavalitsus saab nüüd aru
Teedeparandaja Räbovõitraga lõpetati leping
Teedeparanduste ettevõtjaga Aug. Räbovõitraga, kes tuntud Võrumaa teede “parandamises”, sõlmiti leping ka Antsla-Urvaste esimese kl. maanteel kruusatee kapital-remonti asjus. Et Aug. Räbovõitra aga tähtajaliselt ega korralikult oma pääle võetud ülesannet ei ole täitnud, lõpetati leping, mille juures ta kaotab sissemaksetud kautsjonisumma ja kannab ka muid kulusid.

Võru Teataja 8. november 1928
Vaabina teed ja sillad
Vaabina 3. klassi teed on äärmises viletsas seisukorras. Teed on nagu jõed, sõna otsemas mõttes. Paiguti leidub niisuguseid aukusid, et hobune ei jõua ülegi. Vallavalitsus annab küll tihti teedekorraldamiseks käskusid, kuid neile ei pöörata kuigi suurt ja tõsist tähelpanu.
Nii veeti paari aasta eest sillapuud kohtadele, kus sildade ehitamin etarvilik oli. Sillad seisid ja ootasid ehitamist tänavu sügiseni. Nüüd tehti sillad küll pääle, aga Selli talu kohale, magistraalkraavile, ehitati sild, mis on umbes pool meetrit maanteest kõrgem.
Sageli võib sellel sillal õige koomilisi pilte näha. Hobusemees sõidab rahulikult sillale: äkki jääb see aga seisma, ei lähe ega lähe edasi. Mees vaatab ettepoole ja märkab, et ees on 1 ½ meetriline kuristik. Katsub siis tagasi pääseda, aga see on peaaegu võimatu, sest sild on niivõrd kitsas. – On lõksus, ei saa edasi ega tagasi. Niisugune sillaehitus on lubamatu, kui ehitada, siis ka juba lõpulikult ja hästi.

No comments: