Saturday, June 4, 2011

Suvaline ärimees Vaabinas


Võru Teataja 4. juuni 1931
Piimahabemik – Vaabina aferist.
14-aastane Ameerika „esitaja“ annab tööd ja petab rahvalt raha kokku.
Loterii piletid, mis maksavad 50 senti.
Vaabina vallas on üks nooruke, 14 aastane Peeter Antsi „lahti löönud“ kummalise äri ja rahva petmise. Nimelt esitab Peeter Antsi – 1) Põhja-Ameerika Eksport-Import agenti, 2)mingisugust „Transfert“ firmat, 3) „Frankfurt am Main emailtööstust“, 4) Eesti kunstpäevapiltide tööstust ja 5) äri Võru osak. juhatajat.
Poiss külvab trükitud plankettidega ümbruse üle, lubades kõigile mitmel alal töötamist ja teenistust, kui planketil nõutavad sissemaksud makstud. Et teenida 60-120 ja isegi kuni 300 krooni kuus, tuleb igal soovijal tellida P. Antsilt mingisugune agendi käsiraamat (hind kr. 5.75). Lisaks sellele tuleb maksta 10 kr. päevapildi suurenduste proovide saamiseks, pääle selle veel summad tsekiraamatute, lepingute ja volituste eest.
On isegi selge, et ükski äri esitajaks ei võta 14-aastast juntsut, kelle nina veel leemendab. Kummalisi lubadusi nähes, on isegi igale arusaadav, et siin ühe utoopilise jampsimisega ja kergeusklikkude ninapidivedamisega tegemist. Kahjuks on aga leidunud inimesi, kes Antsile kümned kroonid maksnud ja selle eest kindlasti muud midagi ei saa kui pika nina.
Poiss on peenikeste „äriknividega“ – ta on tellinud omale suurema satsi loterii pileteid ja müütab neid 50 prots. odavamalt – muidugi jääb loterii korraldajail raha saamata. Ka on poiss omal algatusel inimestele ajalehti tellinud, või ajalehtedele tellimisraha maksmisest loobunud.
Piimahabemega aferisti äriknihvid on otsaga avalikkuse ees teatavaks saanud, ja vähemalt Vaabinas keegi noorukest enam ei usu. Ettevaatlik peaks aga igaüks olema, kes saab P. Antsi ringkirja ja raha sissemaksu nõudeid.
Loodetavasti tunnevad ka ametiasutised asjast huvi ja teevad petise tegevusele piiripanekuks omad tarvilikud järeldused.

No comments: