Friday, May 27, 2011

Seekord väljaaandest "Stahhaanovlik töö"

Stahhaanovlik töö 27. mai 1951
Rohkem tähelepanu öisel töötamisel
I traktoribrigaadi traktorist sm. Kungus kultiveeris öösel Kuldre külanõukogu Edasi kolhoosi kartulimaad. Samas, Edasi kolhoosi põldude vahel asus aga üks lapp Stalini-nimelise kolhoosi põldu, kuhu oli külvatud otra.
Traktoristile ei näidatud kätte põllupiire, kus ta peab kultiveerima. Seetõttu juhtus, et ööpimeduses ei pannud ta tähele kõrvalolevat Stalini-nimelise kolhoosi põllulappi, ja kultiveeris külvatud põldu.
Traktoribrigaadide ja põllundusbrigaadide brigadiiridel on vaja selllest teha omad järeldused. Külvitööd kolhoosides on lõpukorral, külvata on jäänud vaid üksikud põllusiilud juba külvatud põldude vahel. Andes traktoristidele tööülesandeid, tuleb neile täpselt näidata piirid, kus teha ühte või teist traktoritööd, et hoiduda analoogilistest juhtudest.
Traktorijaama ja kolhoosi juhtkonnal on vaja otsustada, kuidas hüvitada kolhoosile kahju, mis tekkis külvatud põllu kultiveerimise tagajärjel.
L. Salu

Stahhaanovlik töö 27. mai 1951
II traktoribrigaad
Meie traktoribrigaad teostab kevadtöid Kuldre külanõukogu K. Marxi nimelises kolhoosis. Valiktöid saime siin alustada alles 26. aprillil. Käesoleva ajani on meie brigaadi traktoristide poolt teostatud kevadtöid ümberarvestatult pehmele künnile 413 hektaari ulatuses ehk 120 prots. meie traktoribrigaadi plaanist.
Eriti hästi on töötanud traktorist sm. E. Sabbe, kes on oma kevadtööde plaani täitnud 135-protsendiliselt. Sm. Sabbe hoiab alati laitmatus korras tema kätte usaldatud traktorit SHTZ, teostab alati tähtajaliselt tehnilised hooldused ja ise kõrvaldab töö juures esinevad väikesed rikked.
Sm. Sabbe hoolitseb ka traktoristide kaadri juurdekasvu eest. Koolide suvevaheajaks võttis ta enda hoole alla oma abilise E. Raudsepa venna, 13-aastase Jaan Raudsepa. Noormehele meeldib traktoril töötad aja peale kooli lõpetamist kavatseb ta kindlasti asuda traktoristina tööle traktorijaama. Terane noormees omandab kiiresti vilunud traktoristi sm. Sabbe juhtimisel traktoril töötamise võtted ning traktoristide kursusele astub ta juba vajalike eelteadmistega.
Hästi töötab traktorist Elmar Kuld traktoril KD-35. Maaharimisel rakendab ta pidevalt agregaat-meetodit, samuti nagu teisedki meie brigaadi traktoristid. Sm. Kuld rakendas adrale taha veel kaks äket, mistõttu ta äestas korraga kündmise ajal põllu kahekordselt ja seetõttu põld oli korraga valmis külviks.
Vähe tähelepanu pöörab sm. Kuld aga noorte traktoristide väljaõpetamisele, andes oma abidele rohkesti kõrvalülesandeid, mitte tutvustades neid eesrindlike traktoristide töövõtetega.
Kui kevadtööde alguses esines traktorist sm. A. Hanovil rohkesti avariisid ja lühiajalisi seisakuid, siis viimasel ajal on ta töötanud pidevalt. 25. maiks täitis ta poole-aasta traktoritööde plaani 127-protsendiliselt. Koos oma abilise J. Juraskiga hoiavad nad neile usaldatud tehnika täiesti töökorras ning pidevalt ületavad oma töönorme.
Peab märkima, et kolhoosi poolt loodi kõik võimalused traktoristidele edukaks töötamiseks kolhoosipõldudel. Hästi on hoolitsetud traktoristide toitlustamise ja ööbimise eest. Lõunatoit tuuakse kolhoosnikute poolt traktoristidele töökohale, et säästa nende aega ning hoida ära asjatuid traktorite seisakuid. Samuti oli alati küllaldaselt kütte- ja määrdeõlisid kohale veetud, ning külvamise ajal hoolitsetud viljaseemne juurdeveo eest.
Teistsugune on olukord sama külanõukogu Stalini-nimelises kolhoosis. Siin asus maaharimisele peale tööde lõppemist Marxi-nimelises kolhoosis traktorist E. Sabbe. Toidu saamiseks peab ta enne otsima juhatuse korralduse, selle järel saab ta kolhoosi aidamehe käest kuivproduktid. Keetmine jääb aga traktoristi enda mureks, mis viidab tal asjatult palju kallist tööaega.
Meie traktoribrigaadi on hästi abistanud traktorijaama mehaanikud. Oli juhus, et traktoril U-2 murdus siduri võll. Helistasime traktorijaama ja kahe tunni pärast oli kohal mehaanik sm. A. Tepask remonditöökojaga, kes vahetas uue võlli. Samal ajal traktoristid kinnitasid kepsulaagreid ning korrastasid mootorit. Seega kasutasime sunnitud seisakuid masina tehniliseks hooldamiseks ja korrastamiseks.
Praegu töötavad meie traktoribrigaadi traktoristid eriti pingeliselt, et läheneva Eesti NSV XI aastapäeva auks täita oma sotsialistlikud kohustused ning need tunduvalt ületada.
U. Prääts,
II traktoribrigaadi brigadiir

"Stahhaanovlik töö" on PIKAJÄRVE MASINA-TRAKTORIJAAMA POLIITOSAKONNA HÄÄLEKANDJA

No comments: