Monday, January 17, 2011

Lendav orav Urvastes

Võru Teataja 17. jaanuar 1931
Lendav orav Urvastes.
Kas tõesti haruldane lõunamaa-loom on Võrumaale eksinud?
Meile kirjutatakse Urvastest:
„Möödunud neljapäeval metsas puid lõigates silmas Urvastes Haava-Indo taluperemees kuusel imelikku halli loomakest, kes suurema südamerahuga puulõikajate tegevust jälgis. Nähes looma erakordset rahulikkust ja iseäralikkust, otsustas taluperemees ühes abilisega teda lähemalt tundma õppida. Nii ronis üks neist puu otsa, et imelikku looma säält maha peletada. Loom aga taganes järk-järgult kõrgemale, kuni peene ladvani, kuhu rahulikult istuma jäi. Kuna tagaaja puu nõrga ladva tõttu enam kõrgemale ei saanud minna, tuli ta alla, et põgenikku puult lumme raputada. Kuid hall loom hüppas ja lendas just kui imekombel ilusas kaares mõnekümne sammu kaugusel olevale puule. Nüüd oli kättesaamise lootus muidugi kadunud, kuid soovides looma lendamist uuesti näha, aeti ta ikka jälle puu latva ja raputati. Kuid lendav orav ei mõelnudki enam lennata, vaid istus rahulikult kuuse otsas ja vaatles oma vaenlasi. Viimaks ronis üks mees uuesti üles, et vähemalt teda lähemalt silmitseda, kui kätte ei saa.
Nagu üks meestest jutustas, sarnanenud loom kehaliselt täiesti harilikule oravale. Kasvult olnud aga hästi väiksem ja täiesti vesihall. Karv olnud aga tublisti pikem ja saba kehast umbes kakskord pikem. Kui looma küllalt vaadeldud ja leitud, et nahk väga ilus-haruldane, läinud peremees koju püssi järele, et looma maha lasta. Parajasti kui mees sihtinud, hüpanud orav uuesti ja lennanud nagu eelmiselgi korral, nüüd veel kaugemal olevale puule ja säält edasi paksu metsa, kadudes meest silmist. Tuleb välja, et loom just nagu aimas meeste kurje mõtteid ja tegi putket. Mil moel loomal võimalus oli lennata, ei tea mehed seletada.“
*
Kas siin tõesti lendava oravaga tegemist, või nähti harilikku oravat, kes ka hüpates laiad kaared teeb, on küsitav. Igatahes varem pole Eestis lendavat oravat nähtud, kuid võimatu see pole, et kauge lõunamaa-loom ka Eestisse ära eksis.
Loodetavasti tõuseb metsameeste huvi haruldase nähtud looma vastu ja ette võtavad lähema järelvaatuse looma kindlaks tegemiseks.

No comments: