Friday, November 19, 2010

Karjatalitajate hooletusest

Töörahva Elu 19. november 1960
KUI POLE HOOLT, POLE KA PIIMA
(Märkmeid „Töörahva Elu“ kontrollreidilt)
Viimastel nädalatel annab väga mitme majandi kari tunduvalt vähem piima kui varem. Äsja korraldas „Töörahva Elu“ toimetus kontrollreidi toodangu languse põhjuste väljaselgitamiseks. Sellest võtsid osa rajooni põllumajanduse inspektsiooni peazootehnik V. Kamm, zootehnik A. Arnim ja toimetuse töötaja L. Urbanik.
Mida reidil nähti-kuuldi, sellest allpool.
PABERID JA TEGELIKKUS
„Lubamine ja ratsioon ei pea looma üleval ega anna piima! Vaja on ikka sööta ennast!“
Marxi-nimelise kolhoosi Restu-Madise lauda talitaja H. Rebane on tusane ja tujust ära. Piimaga, jah, on suur tagasiminek. Dekaadi jooksul kaotada kohe terve kilo lehma kohta päevas – seda enam kergesti tagasi ei saa…
Söödaratsioon lubab selles kolhoosis igale lüpsi lehmale 15 kg silo, 3 kg heina, 3 kg põhku ja 1 kg jõusööta. Kuid tegelikult on käesoleva kuu esimesel poolel silo lauda juurde toodud nii vähe, et see ei ulatu isegi pooleni lubatud normist. Söötade juurdevedu on antud põllundusbrigaadi liikmete hooleks. Seni aga on see kulgenud väga juhuslikult ja ebakorrapäraselt.
„Silonormi pole ka meie loomade grupid korralikult kätte saanud,“ tõendavad kolhoosi kontori lähedal asuva lauda talitajad. „Mõnel päeval on loomade ninaesiseks ainult koresööt. Siis muidugi kisub piima nii väheseks, et häbi kõnelda…“
1.-10. novembrini saadi Marxi-nimelises kolhoosis igalt lehmalt 3,9 kg piima. Mullu samal ajal oli see arv hoopis suurem – 6,3 kg.
Karja hooldamises on peale puuduliku söötmise veel teisigi lünki. Enamikul loomadest on küljed, kõhualune ja puusad paksu sõnnikuga kaetud – nende puhastamist ei ole kolhoosi zootehnik L. Reiman nõudnud ja talitajad pole siin ka omal algatusel midagi ette võtnud.
SAMA MUUSIKA JA SÕNAD
„Edasi“ kolhoos on rajooni parimaid piimatootjaid majandeid. Siinsed söödaratsioonid ei jäta midagi soovida: need lubavad igale loomale päevas 30-40 kg silo, väljalüpstud piimakilo kohta 200 g jõusööta ja head heinagi on karja tarbeks piisavalt.
Kuid ometi muutusid ka siin novembri esimesel dekaadil lood piimaga kitsaks. Ainult 6,5 kg piima päevas lehma kohta on „Edasi“ karjalt väga kesine ja tagasihoidlik tulemus. Pealegi võis seal märkida tugevat langust oktoobrikuu viimase kümmepäevakuga võrreldes (1,3 kg lehma kohta päevas). Kari asub suurelt jaolt uues, mugavas laudas, on korralikult puhastatud, saab automaatjootjatest vajaduse järgi vett … Kõik peaks olema korras …
Ent novembri hakul juhtus siingi, et keegi ei pidanud karjameeste tööl eriti silma peal. Lautadesse toodi silo palju vähem kui ratsioon ette nägi ja kari vastas kohe sellisele lohakusele. Piima tuli hoopis kitsimalt kui varem.
Niisiis – „Edasi“ ja Marxi-nimelise kolhoosi veisekarja varustajad lõid ühise rinde. Kahju ainult, et see sündis halva eesmärgi pärast. Hoopis ilusam ja tänuväärsem oleks, kui nad võitleksid karja toodangu suurendamise eest!

No comments: