Friday, September 26, 2008

Õppimine võis vähendada sõjaväeteenistuse pikkust

Eesti Postimees 19. juuli 1878
Omalt maalt.
Tartust. Kihelkonna-kooli õppijad. Kuuleme hää meelega, mis meile selle poolest teada antakse, et kooliõpetus siin ja sääl auusaste ja kasulikult edasi läheb. 1. Juulikuu pääval olivad Võnnu kihelkonnast 6 kihelkonna-kooli kasvandiku Tartu kreiskoolis endid läbi katsuda laskmas, kas oma õppimise läbi nende õiguste osaliseks viksivad saada, mis väeteenistuse sääduses § 56 ponkt 4 on kinnitatud. Kõik 6 saivad eksmai kommisioni poolest seda tunnistust, et 1 väga hästi, 1 väga rahul olevalt ja 4 nõnda olevat õppinud, et kommision sellega ka rahul võis olla. Muidugi on nemad nimetatud sääduste osaliseks saanud. Soovime hääd õnne.
Nõndasama kirjutatakse meile ka Urvaste kihelkonnast:
„Meite 11 kihelkonna-kooli kasvandiku tegivad 10. Juunil s.a. Võru linna kreiskooli inspektori silma all vene keele eksami ja kõik 11 tulivad laitmata läbi. Selle pääle sai iga ühele tunnistuse täht kätte antud, et temal, kui nekruti võtmise ajal liisk tema pääle peaks langema ja teda väeteenistusse välja kutsutama, mitte tarvis ei ole 6, vaid aga 4 aastat teenida.
Oleme juba ennegi ütelnud, andku Jumal iga ühele hääd meelt ja mõistust: uus väeteenistuse seadus on meite koolidele suureks abiks ja pahanduseta tagasundijaks saanud, nii hästi vanematele kui lastele.

No comments: